söndag 5 oktober 2014

Kantareller och älgflugor

Citat Aftonbladet  "Enligt mygg- och flugexperten Yngve Brodin är älgflugan relativt ofarlig för de flesta, 
– Man kan få rejäla svullnader och riktigt jobbig klåda med långvariga effekter. Jag har hört folk som haft problem i flera månader med sår som inte läker ihop, säger Yngve Brodin som är intendent vid Naturhistoriska riksmuseet.

Fäller vingarna

Älgflugan fäller sina vingar när den hittat ett djur, eller människa, för att lättare ta sig in mot huden. Därefter suger den blod innan den söker sig till marken där den en unge ska förpuppas.
Och i år verkar reproduktionen vara större än någonsin. Från Borlänge i Dalarna upp till Västerbotten och till och med Norrbotten har Yngve Brodin tagit emot rapporter om stora flugbestånd.
– Lokalt kan det vara en massförekomst. I bland kan man gå flera timmar i skogen utan att se dem, men här och var finns de i svärmar." slut citat



Jäkla otäcka de där djuren. Helt plötsligt så kom det ett gäng farande och landade på oss, mig och guben, när vi satt och plockade trattisar. Kännas fortfarande som om det kryper på kroppen.


Trattarna var svåra att hitta så jag, tror, att där vi plockar så får vi nog vänta en vecka till innan de kommer upp riktigt men ett par st fick vi med hem idag.

I morgon skall vi hämta hem Abeba från sitt kärleksnäste i Södertälje och sedan får vi hålla tummarna att det blir några kattbebisar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar